Jajko na miękko z dwiema salsami i ekspresowym chlebkiem z patelni wg Jacka Paszkowskiego Składniki:

0

Przepis na jajko na miękko z dwiema salsami i ekspresowym chlebkiem z patelni wg Jacka Paszkowskiego

Składniki:

  • 1 jajko
  • 10 czarnych oliwek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 malutka cukinia “baby”
  • ¼ żółtej, zielonej i czerwonej papryki
  • 1 szalotka
  • Natka pietruszki
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • Mąka
  • Letnia woda
  • Odrobina startego żółtego sera o wyraźnym smaku (np. cheddar)
  • Sól i Pieprz

Opis:

  1. Oliwki oraz suszone pomidory pokroić drobno i przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty czosnek, kapary, ocet balsamiczny, sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Wymieszać i doprawić do smaku. Pierwsza salsa gotowa! Cukinię, paprykę oraz szalotkę drobno pokroić. Dodać sok oraz skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz sól i pieprz. Wymieszać i spróbować. Odstawić obie salsy na chwile, aby smaki sie połączyły. Mąkę wymieszać z wodą, solą, odrobiną oliwy oraz serem. Dobrze wyrobić i rozwałkować dość cienko (ok 2mm). Szklanką wyciąć okrągłe placuszki i smażyć je na suchej patelni, ok. 1 min z każdej strony. Jajko ugotować na miękko. Podawać póki cieple i rozkoszować się połączeniem tych wszystkich smaków!

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/jajko-na-miekko-z-dwiema-salsami-i-ekspresowym-chlebkiem-z-patelni,58157.html

Share.

Leave A Reply