Przepis na gulasz z zieloną fasolką
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 6 dag cebuli
- 4 dag smalcu
- 20 dag pomidorów
- szczypta papryki
- 2 dag mąki
- 1/2 kg zielonej fasolki
- sól
Opis:
- Mięso wołowe pokrajać jak na gulasz, włożyć do rondla na rozgrzany tłuszcz, posypać mąką i prędko obrumienić na silnym ogniu.
- Włożyć pokrajaną cebulę, podlać 1/2 szklanki wody, dusić wolno pod przykrywą.
- Oddzielnie rozgotować pomidory, przetrzeć przez sito, wrzucić do gulaszu, dodać sól, paprykę.
- Zieloną fasolkę pokrajać ukośnie, obgotować w wodzie 5 minut.
- Włożyć do gulaszu, dusić aż mięso i fasolka będą miękkie.
- Podać do stołu z ugotowanymi ziemniakami, roztartymi na masę.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa