Gulasz wieprzowy z ogórkami

0

Przepis na gulasz wieprzowy z ogórkami

Opis:

  1. Mięso pokroić na 3-centymetrowe kawałki, a obraną cebulę w grubą kostkę. Mięso podsmażyć  na rozgrzanym oleju, dodać cebulę i smażyć 2 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać z papryką.
  2. Do potrawy stopniowo dolewać sok pomidorowy i ponownie doprowadzić do wrzenia. Obrany czosnek rozgnieść, wymieszać z solą i dodać do mięsa. Gulasz przyprawić majerankiem i dusić około 60 minut pod przykryciem.
  3. Na minutę przed końcem duszenia do gulaszu dodać pokrojone w paski lub kostkę ogórki. Potrawę doprawić do smaku. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub makaronem.

Składniki:

  • 60 dag wieprzowej karkówki bez kości
  • 25 dag cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/4 l soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • 15 dag ogórków konserwowych

Źródło: Kuchania Polska 2009

Share.

Leave A Reply