Przepis na gulasz wieprzowy z ogórkami
Opis:
- Mięso pokroić na 3-centymetrowe kawałki, a obraną cebulę w grubą kostkę. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę i smażyć 2 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać z papryką.
- Do potrawy stopniowo dolewać sok pomidorowy i ponownie doprowadzić do wrzenia. Obrany czosnek rozgnieść, wymieszać z solą i dodać do mięsa. Gulasz przyprawić majerankiem i dusić około 60 minut pod przykryciem.
- Na minutę przed końcem duszenia do gulaszu dodać pokrojone w paski lub kostkę ogórki. Potrawę doprawić do smaku. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub makaronem.
Składniki:
- 60 dag wieprzowej karkówki bez kości
- 25 dag cebuli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1/4 l soku pomidorowego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- ząbek czosnku
- sól
- 15 dag ogórków konserwowych
Źródło: Kuchania Polska 2009