Przepis na gulasz wieprzowy z ananasem
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- 2 cebule
- 2 – 3 pomidory
- puszka ananasa
- strąk papryczki
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- imbir
- curry
Opis:
- Mięso umyć, odkroić nadmiar tłuszczu, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć w rondlu na oleju. Gdy zacznie się rumienić, dodać mięso i obsmażyć z wszystkich stron.
- Warzywa umyć. Pomidory pokroić w ćwiartki, paprykę w krążki. Dodać pomidory i paprykę i doprawić.
- Dusić na wolnym ogniu.
- Połowę ananasów dodać do mięsa, wlać nieco zalewy, dusić 45 minut
- Mięso wyłożyć na półmisek. Ułożyć krążki ananasa.
- Pozostały sos doprawić curry i imbirem, chwilę dusić. Podawać z ryżem.
Jeden komentarz
Pingback: • Znaczenie ananasa w naszej diecie - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne