Fondue z pieczarkami

0

Przepis na fondue z pieczarkami

Składniki:

  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag sera żółtego gouda
  • szklanka świeżej słodkiej śmietanki
  • łyżka mąki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka utartej cebuli
  • pieprz
  • sól
  • bułka barowa

Opis:

  1. Pieczarki oczyścić, umyć starannie szczoteczka i posiekać niezbyt drobno.
  2. Wymieszać ze śmietanką w naczyniu do fondue, dodać trochę pieprzu i trochę soli.
  3. Gotować na małym ogniu ok. 5 min. po czym dodać rozmieszaną z małą ilością śmietanki mąkę i utarty na tarce o grubych oczkach ser.
  4. Mieszając ogrzewać aż masa stanie się ciągliwa i gęsta.
  5. Przyprawić ją roztartym z solą i czosnkiem oraz cebulą.
  6. Można dodać szczyptę ostrej papryki.
  7. Podawać z kawałkami bułki, pokrojonej w kostkę.
Share.

Leave A Reply