Przepis na flądrę duszoną
Składniki:
- 1,20 kg flądry
- 5 dag tłuszczu
- 10 dag marchwi
- 5 dag selera
- 5 dag pietruszki
- 5 dag porów
- 3 dag cebuli
- 2 dag mąki
- 1 łyżka pietruszki i koperku
- sól
Opis:
- Warzywa oczyścić, opłukać i pokrajać w paski lub talarki.
- Włożyć do rondla, dać 1/8 l wrzącej wody, ugotować na półmiękko.
- Flądrę sprawić, opłukać, odfiletować, zdjąć skórę, filety podzielić na porcje, osolić i oprószyć mąką.
- Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron ( mniejsze tuszki smażyć w całości bez głowy ).
- Na jarzynach ułożyć ryby, przykryć i dusić na bardzo wolnym ogniu około 20-30 minut.
- Wyparowaną wodę uzupełnić.
- Gdy ryba jest miękka, wyłożyć na półmisek, oblać sosem z jarzynami, posypać z wierzchu siekaną zieleniną.
- Podawać z ziemniakami lub makaronem.