Flądra duszona

0

Przepis na flądrę duszoną

Składniki:

  • 1,20 kg flądry
  • 5 dag tłuszczu
  • 10 dag marchwi
  • 5 dag selera
  • 5 dag pietruszki
  • 5 dag porów
  • 3 dag cebuli
  • 2 dag mąki
  • 1 łyżka pietruszki i koperku
  • sól

Opis:

  1. Warzywa oczyścić, opłukać i pokrajać w paski lub talarki.
  2. Włożyć do rondla, dać 1/8 l wrzącej wody, ugotować na półmiękko.
  3. Flądrę sprawić, opłukać, odfiletować, zdjąć skórę, filety podzielić na porcje, osolić i oprószyć mąką.
  4. Osmażyć na silnie rozgrzanym  tłuszczu z 2 stron ( mniejsze tuszki smażyć w całości bez głowy ).
  5. Na jarzynach ułożyć ryby, przykryć i dusić na bardzo wolnym ogniu około 20-30 minut.
  6. Wyparowaną wodę uzupełnić.
  7. Gdy ryba jest miękka, wyłożyć na półmisek, oblać sosem z jarzynami, posypać z wierzchu siekaną zieleniną.
  8. Podawać z ziemniakami lub makaronem.
Share.

Leave A Reply