Przepis na brizol wieprzowy
Składniki:
- 80 dkg schabu lub szynki z kością
- 4 dkg tłuszczu
- 2 dkg mąki
- 2 dkg masła
Opis:
- Schab o ile jest tłusty, okrajać z tłuszczu zostawiając tylko warstewkę o grubości 1 cm.
- Opłukać, ostrym nożem odciąć polędwicę od kości.
- Polędwicę schabową pokrajać na skośne, duże, cienkie plastry.
- Pobić ostrożnie tłuczkiem na płaski płat o grubości 0,5 cm, o średnicy 12 cm, nadając kształt koła.
- Porcje mięsa oprószyć solą i mąką.
- Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiano z 2 stron.
- Dosmażyć na brzegu płyty, dodając masło.
- Mięso położyć na podłużnym półmisku.
- Zarumieniony tłuszcz zagotować z 2 łyżkami wody, sosem tym oblać porcje mięsa.
- Podawać z ziemniakami, ugotowaną jarzyną oraz surówką.