Przepis na sos gruziński tkemali
Składniki:
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka tureckiego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 40 dag powideł śliwkowych
- 1 kostka buliony drobiowego
- 1 garść natki pietruszki
Opis:
- W misie ucieramy 5 ząbków czosnku z solą, cukrem, kolendrą, pieprzem tureckim oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy i ucieramy wszystkie składniki.
- Dodajemy 40 dag powideł ze śliwek, mieszamy.
- W osobnym garnuszku przygotowujemy bulion.
- Przekładamy masę do rondelka i dolewamy bulionu tak, aby uzyskać konsystencję sosu.
- Mieszankę doprowadzamy do zagotowania na małym ogniu, po czym wsypujemy garść pietruszki.
- Sos tkemali serwujemy z mięsem z rusztu, z wędlinami i mięsami na zimno. Możemy też go zawekować i przez miesiąc przechowywać w chłodnym miejscu.