Przepis na śledzie w zaprawie pomidorowej
Składniki:
- 50 dkg śledzi niesolonych
- 2-3 łyżki oleju
- 5 dkg pomidorów lub koncentrat
- 1/8 l wody
- 1/8 l octu
- 1 liść bobkowy
- 3-4 ziaren pieprzu
- 5 dkg cebuli
- sól
- cukier
Opis:
- Śledzie sprawić, opłukać, zdjąć skórę, odfiletować, osolić, usmażyć.
- Każdą połówkę przekrajać w poprzek na 2 kawałki.
- Zimne ułożyć w słoju.
- Przygotować zaprawę: zagotować wodę z przyprawami i octem, osolić, dodać cukru do smaku. Cebulę pokrajaną w talarki zmieszać z octem i pomidorami. Ostudzić zaprawę, zalać śledzie w słoju.
- Słój zakryć pergaminem.
- Podawać z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.