Śledzie w zaprawie pomidorowej

0

Przepis na śledzie w zaprawie pomidorowej

Składniki:

  • 50 dkg śledzi niesolonych
  • 2-3 łyżki oleju
  • 5 dkg pomidorów lub koncentrat
  • 1/8 l wody
  • 1/8 l octu
  • 1 liść bobkowy
  • 3-4 ziaren pieprzu
  • 5 dkg cebuli
  • sól
  • cukier

Opis:

  1. Śledzie sprawić, opłukać, zdjąć skórę, odfiletować, osolić, usmażyć.
  2. Każdą połówkę przekrajać w poprzek na 2 kawałki.
  3. Zimne ułożyć w słoju.
  4. Przygotować zaprawę: zagotować wodę z przyprawami i octem, osolić, dodać cukru do smaku. Cebulę pokrajaną w talarki zmieszać z octem i pomidorami. Ostudzić zaprawę, zalać śledzie w słoju.
  5. Słój zakryć pergaminem.
  6. Podawać z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.
Share.

Leave A Reply