Żeberka studzone

0

Przepis na żeberka studzone

Składniki:

  • 1kg żeberek
  • sól
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa węgierska
  • 3dag tłuszczu

Opis:

  1. Żeberka umyć, osączyć z wody, pokrajać na kawałki jednakowej wielkości, osolić.
  2. Obrumienić na tłuszczu, dodać cebule, czosnek i przyprawy, podlać niewielką ilością wody i pod przykryciem dusić do miękkości.
  3. Miękkie żeberka wyjąć, usunąć kości.
  4. Kawałki mięsa złożyć po dwa wewnętrzną stroną do środka, zawinąć ciasno folią aluminiową, mocno schłodzić.
  5. Przed podaniem mięso rozwinąć z folii, pokrajać na bardzo cieniutkie plasterki.
  6. Przybrać ostudzonym sosem, w którym się dusiły żeberka i udekorować wachlarzykami z ogórków, wiórkami struganego chrzanu.

Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska

Share.

Leave A Reply