Przepis na żeberka studzone
Składniki:
- 1kg żeberek
- sól
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa węgierska
- 3dag tłuszczu
Opis:
- Żeberka umyć, osączyć z wody, pokrajać na kawałki jednakowej wielkości, osolić.
- Obrumienić na tłuszczu, dodać cebule, czosnek i przyprawy, podlać niewielką ilością wody i pod przykryciem dusić do miękkości.
- Miękkie żeberka wyjąć, usunąć kości.
- Kawałki mięsa złożyć po dwa wewnętrzną stroną do środka, zawinąć ciasno folią aluminiową, mocno schłodzić.
- Przed podaniem mięso rozwinąć z folii, pokrajać na bardzo cieniutkie plasterki.
- Przybrać ostudzonym sosem, w którym się dusiły żeberka i udekorować wachlarzykami z ogórków, wiórkami struganego chrzanu.
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska