Przepis na wołowinę po kowbojsku z grilla
Opis:
- Wszystkie składniki sosu – ketchup, oliwę, przyprawę i chrzan wymieszać w miseczce. Wołowinę pokroić w plastry 1,5 cm, a następnie w jak najdłuższe słupki.
- Paprykę umyć, odrzucić gniazdka nasienne, podzielić wzdłuż na osiem części. Nadziewać mięso na szpadki, przebijając kilkakrotnie każdy pasek. Ułożyć szaszłyki w naczyniu, zalać marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
- Po dwóch godzinach wyjąć. Na końcu każdej szpadki umieścić paprykę lub cebulkę. Piec na grillu, przewracając co pewien czas i smarując marynatą.
Składniki:
- 70 dag wołowiny bez kości
- 8 małych cebulek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki ostrego ketchupu
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 3 łyżki przyprawy do zup
Źródło: Kuchania Polska 2009