Rolada z wieprzowiny

0

Przepis na roladę z wieprzowiny

Składniki:

  • 20 dag wieprzowiny
  • 20 dag cielęciny
  • 10 dag wołowiny
  • 10 dag słoniny
  • 1 cebula do zmielenia
  • 15 dag sardynek
  • 5 dag kaparów
  • sól

Opis:

  1. Zemleć w maszynce mięso ze słoniną i cebulą 4 razy.
  2. Posolić i wymieszać dokładnie, rozciągnąć na stolnicy w kwadrat.
  3. Posypać po wierzchu wymoczonymi sardynkami, pokrajanymi w paseczki, obgotowaną słoninką pokrajaną w kostkę i posiekanymi kaparami.
  4. Zawinąć mięso, pomagając sobie nożem, ucisnąć dobrze rękami maczanymi w wodzie, wygładzić po wierzchu, włożyć na rozgrzany smalec na brytfannę.
  5. Polać po wierzchu tłuszczem.
  6. Piec godzinę, nie dopuścić by rolada wyschła.
  7. Ostudzoną podawać na zimno, pokrajaną w plastry razem z innymi wędlinami,
Share.

Leave A Reply