Przepis na roladę z wieprzowiny
Składniki:
- 20 dag wieprzowiny
- 20 dag cielęciny
- 10 dag wołowiny
- 10 dag słoniny
- 1 cebula do zmielenia
- 15 dag sardynek
- 5 dag kaparów
- sól
Opis:
- Zemleć w maszynce mięso ze słoniną i cebulą 4 razy.
- Posolić i wymieszać dokładnie, rozciągnąć na stolnicy w kwadrat.
- Posypać po wierzchu wymoczonymi sardynkami, pokrajanymi w paseczki, obgotowaną słoninką pokrajaną w kostkę i posiekanymi kaparami.
- Zawinąć mięso, pomagając sobie nożem, ucisnąć dobrze rękami maczanymi w wodzie, wygładzić po wierzchu, włożyć na rozgrzany smalec na brytfannę.
- Polać po wierzchu tłuszczem.
- Piec godzinę, nie dopuścić by rolada wyschła.
- Ostudzoną podawać na zimno, pokrajaną w plastry razem z innymi wędlinami,