Przepis na sos mięsny
Składniki:
- 30 dag wieprzowiny
- 6 dag cebuli
- 1/2 liścia bobkowego
- 5 dag tłuszczu
- 3 dag mąki
- sól
- pieprz
Opis:
- Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokrajać w drobną kostkę, oprószyć solą, zarumienić silnie, na części tłuszczu, pod koniec osmażania dodać obraną, pokrajaną w kostkę cebulkę i zrumienić.
- Mięso i cebulę przełożyć do rondelka, dodać wyjęte kości, liść bobkowy, pieprz, zalać niedużą ilością wody, dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości.
- Stopić 3 dag tłuszczu, dodać 3 dag lekko zrumienionej mąki, zasmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem z mięsa.
- Kości wyjąć, rozprowadzoną zasmażkę połączyć z mięsem, zagotować.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem, karmelem, można dać papryki, 2 dag masła deserowego.
- Podawać do klusek, makaronu, ziemniaków i kasz.
Jeden komentarz
super 😉