Sos mięsny

1

Przepis na sos mięsny

Składniki:

  • 30 dag wieprzowiny
  • 6 dag cebuli
  • 1/2 liścia bobkowego
  • 5 dag tłuszczu
  • 3 dag mąki
  • sól
  • pieprz

Opis:

  1. Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokrajać w drobną kostkę, oprószyć solą, zarumienić silnie, na części tłuszczu, pod koniec osmażania dodać obraną, pokrajaną w kostkę cebulkę i zrumienić.
  2. Mięso i cebulę przełożyć do rondelka, dodać wyjęte kości, liść bobkowy, pieprz, zalać niedużą ilością wody, dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości.
  3. Stopić 3 dag tłuszczu, dodać 3 dag lekko zrumienionej mąki, zasmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem z mięsa.
  4. Kości wyjąć, rozprowadzoną zasmażkę połączyć z mięsem, zagotować.
  5. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, karmelem, można dać papryki, 2 dag masła deserowego.
  6. Podawać do klusek, makaronu, ziemniaków i kasz.
Share.

Jeden komentarz

Leave A Reply