Sos mięsny z pomidorami

0

Przepis na sos mięsny z pomidorami

Składniki:

    • 30 dag wieprzowiny
    • 6 dag cebuli
    • 30 dag świeżych pomidorów
    • 1/2 liścia bobkowego
    • 5 dag tłuszczu
    • 3 dag mąki
    • sól
    • pieprz

    Opis:

    1. Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokrajać w drobną kostkę, oprószyć solą, zarumienić silnie, na części tłuszczu, pod koniec osmażania dodać obraną, pokrajaną w kostkę cebulkę i zrumienić.
    2. Mięso i cebulę przełożyć do rondelka, dodać wyjęte kości, pomidory,  liść bobkowy, pieprz, zalać niedużą ilością wody, dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości.
    3. Stopić 3 dag tłuszczu, dodać 3 dag lekko zrumienionej mąki, zasmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem z mięsa.
    4. Kości wyjąć, rozprowadzoną zasmażkę połączyć z mięsem, zagotować.
    5. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, karmelem, można dać papryki, 2 dag masła deserowego.
    6. Podawać do klusek, makaronu, ziemniaków i kasz.
      Share.

      Leave A Reply