Przepis na stek z tuńczyka na cytrynowo – maślanym puree z grillowanymi owocami i sosem cytrynowym wg Michała Muskały
Składniki:
- 2 steki z tuńczyka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 500 g ziemniaków
- 4 cytryny
- 75 g + 1-2 łyżki masła
- Owoce: figi, melon, brzoskwinie
- 2 łyżki miodu
- ocet balsamiczny
- 1 łyżka cukru
- 2 żółtka
Opis:
- Steki z tuńczyka lekko osolić, doprawić pieprzem.
- Smażyć po minucie na grillu lub dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.
Cytrynowo-maślanie puree
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- W tym czasie zetrzeć na tarce skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, wycisnąć sok z połowy owocu.
- Odcedzić ziemniaki, zmniejszyć ogień do minimum. Ubijając szybko na małym gazie ziemniaki w rondlu dodać startą skórkę z cytryny z sokiem i 75 g masła. Puree powinno być puszyste, dosolić ewentualnie do smaku.
Grillowane owoce
- Umyć figi, melon, brzoskwinie, ewentualnie inne owoce. Przygotować lekki sos mieszając miód z cytryną. Smarować obrane kawałki owoców z dwóch stron, układać na grillu do przyrumienienia i odbicia się na owocach pasków.
- Zredukować ocet balsamiczny w garnku.
Lemon curd
- Wycisnąć sok z 1 cytryny, przelać go do miski nad kąpielą wodną. Lekko podgrzać. Dodać łyżkę cukru, 2 żółtka i energicznie ubijać trzepaczką balonową do zagęstnienia. Dodawać po trochu masła o temperaturze pokojowej (1-2 łyżki) dalej ubijając aż całość zgęstnieje i stanie się spójna i aksamitna.
Prezentacja:
- Ułożyć stek na puree ziemniaczanym, obok podać grillowanie owoce, skropić zredukowanym octem balsamicznym i lemon curd.
- Przybrać według uznania.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/michal-muskala-stek-z-tunczyka-na-cytrynowo-maslanym-puree-z-grillowanymi-owocami-i-sosem-cytrynowym,64686.html