Przepis na schab po holendersku
Opis:
- Schab umyć, osuszyć, pokroić w kilkucentymetrowe paski i obsmażyć na gorącym oleju. Dodać obraną i drobno posiekaną cebulę ze szczypiorkiem. Smażyć, mieszając, 3 minuty. Przełożyć do rondla, oprószyć solą oraz pieprzem, podlać bulionem i dusić na wolnym ogniu 20-30 minut.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, opłukać i obsmażyć na maśle. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dołożyć do pieczarek i mieszając, smażyć razem dalsze 2-3 minuty.
- Pieczarki z jabłkami oprószyć solą i pieprzem, zaprawić śmietaną i przełożyć do rondla z mięsem. Dusić 10 min. Podawać posypane posiekaną natką.
Składniki:
- 60 dag schabu (bez kości)
- 4-5 winnych jabłek
- 3 cebule dymki
- 25 dag pieczarek
- szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
- 4-5 łyżek gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- łyżka masła
- natka
- sól, pieprz
Źródło: Pani domu – kalendarz 2004