Schab po holendersku

0

Przepis na schab po holendersku

Opis:

  1. Schab umyć, osuszyć, pokroić w kilkucentymetrowe paski i obsmażyć na gorącym oleju. Dodać  obraną i drobno posiekaną cebulę ze szczypiorkiem. Smażyć, mieszając, 3 minuty. Przełożyć do rondla, oprószyć solą oraz pieprzem, podlać bulionem i dusić na wolnym ogniu 20-30 minut.
  2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, opłukać i obsmażyć na maśle. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dołożyć do pieczarek i mieszając, smażyć razem dalsze 2-3 minuty.
  3. Pieczarki z jabłkami oprószyć solą i pieprzem, zaprawić śmietaną i przełożyć do rondla z mięsem. Dusić 10 min. Podawać posypane posiekaną natką.

Składniki:

  • 60 dag schabu (bez kości)
  • 4-5 winnych jabłek
  • 3 cebule dymki
  • 25 dag pieczarek
  • szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • natka
  • sól, pieprz

Źródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply