Przepis na schab nadziewany suszonymi owocami
Opis:
- Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Przykryć, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Owoce umyć, zalać winem i odstawić do napęcznienia
- Mięso głęboko naciąć wzdłuż. W długą wąską kieszeń włożyć owoce. Zrumienić na maśle, przełożyć do brytfanny, dodać tłuszcz za smażenia, wlać 3-4 łyżki wody. Przykryć, piec w temperaturze 180oC, często podlewając sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia schab odkryć.
Składniki:
- 1 kg schabu
- po 10 dag suszonych śliwek i moreli
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- suszony majeranek
- sól, pieprz
Źródło: Kuchania Polska 2009