Przepis na Sarnę w wielkim mieście wg Aleksandry Kisiel
Składniki:
• 250 g mielonej wołowiny (antrykot, rostbef)
• 250 g mielonej sarniny
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• meksykańska mieszanka przypraw adobo
• sól i pieprz do smaku
• 4 plastry twardego koziego sera
• 4 bajgle
Sposób przygotowania:
Wołowinę mieszamy z sarniną. Dodajemy oliwę, czosnek i przyprawy do smaku. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Formułujemy 4 okrągłe kotlety o średnicy ok. 12 cm. Smażymy krwiste burgery przez ok. 4 minuty z obu stron. Na koniec na każdym układamy plaster sera. Burgery podajemy w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.
Dżem z Chelsea
Składniki:
• 2 duże cebule
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• goździki,
• gałka muszkatołowa
• imbir
• pieprz
• 1/2 szklanki suszonej żurawiny
• 1/4 szklanki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło, cebulę i przyprawy do smaku. Smażymy kilka minut, aż cebula zacznie się karmelizować. Dodajemy ocet balsamiczny i żurawinę. Dusimy na małym ogniu, ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki z West Village
Składniki:
• 400 g ziemniaków
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• oliwa do pieczenia
• 3 ząbki czosnku
• gałązki świeżego rozmarynu
• słodka papryka
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na rozgrzaną oliwę wykładamy ziemniaki, dodajemy rozgnieciony czosnek, gałązki rozmarynu, sól, pieprz i paprykę. Smażymy kilka minut, aż ziemniaki zrobią się złociste. Podsmażone ziemniaki z przyprawami przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200ºC, aż nabiorą złoto-brązowego koloru i staną się miękkie.
źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-aleksandry-kisiel-3-edycja-warszawa,67643,1.html