Przepis na dorsza marynowanego
Składniki:
- 50 dkg dorsza odgłowionego, wypatroszonego
- sól
- 2-3 łyżki oleju
- 1/8 l wody
- 1/8 l octu
- 3 dkg cebuli
- 3 dkg marchwi
- 3 dkg pietruszki i selera
- 1 liść bobkowy
- 3-4 ziaren pieprzu
- 0,5 dkg soli
- 0,5 dkg cukru
Opis:
- Dorsza oczyścić, opłukać i zdjąć skórę, odfiletować.
- Pokrajać na porcje szerokości 4 cm, osolić.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Zimną rybę ułożyć w słoju.
- Przyrządzić zaprawę.
- Zalać rybę w słoju.
- Zakryć pergaminem, postawić w chłodnym miejscu.
- W ten sam sposób można przyrządzić karpia lub suma.