Przepis na pulpety z pieczeni
Składniki:
- 15 dkg mięsa pieczonego
- 5 dkg cebuli
- 2 dkg tłuszczu
- 3 dkg czerstwej bułki
- 2 dkg tartej bułki
- 2 jaja
- 2 dkg mąki do wyrabiania
- sól
- pieprz
- 1 łyżka zielonej pietruszki
Opis:
- Cebulę obrać, pokrajać w krążki, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
- Bułeczkę namoczyć, odcisnąć razem z cebulą i mięsem, przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Dodać 2 jaja, sól, pieprz, włożyć siekaną, zieloną pietruszkę i bułkę tartą.
- Wyrabiać w mące knedelki wielkości orzecha włoskiego.
- Ugotować w osolonej wodzie.
- Odcedzić.
- Podawać do rosołu, kapuśniaku, zupy szczawiowej, wiosennej.