Pikantne szaszłyki

0

Przepis na pikantne szaszłyki

Opis:

  1. Wątrobę oczyścić z błon, opłukać, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Ząbki czosnku posiekać, rozetrzeć z łyżeczką soli, przełożyć do miski, dodać zioła, szczyptę pieprzu, olej, alkohol i wymieszać. Włożyć wątrobę, wymieszać, aby została równo pokryta. Odstawić pod przykryciem do lodówki na godzinę.
  2. Obraną cebulę pokroić na cząstki. Umyte pomidory pokroić na ósemki. Kawałki wątroby owijać cienkimi plasterkami boczku i nadziewać na szpadki na przemian z cząstkami pomidorów i cebuli.
  3. Szaszłyki ułożyć na natłuszczonej blasze i piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni, często obracając i polewając marynatą. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Składniki:

  • 40 dag wątroby wołowej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 4 twarde pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki madery lub brandy
  • łyżka ziół prowansalskich
  • natka
  • sól, pieprz

Źródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply