Łopatka wołowa z porem

0

Przepis na łopatkę wołową z porem

Opis:

  1. Mięso przekłuć w jednakowych odstępach ostro zakończonym nożem i naszpikować pokrojonym w słupki czosnkiem, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na brązowy kolor, po czym przełożyć ja do brytfanny, dodać bulion mięsny, przykryć, wstawić do gorącego piekarnika (180-190oC), po 10 minutach zmniejszyć ogień do 150oC.
  3. Por oczyścić, przeciąć aż do jasnej części, opłukać, pokroić na kawałki długości 6 cm i smażyć 5 minut na stopionym maśle.
  4. Po upływie 1 i 1/2 godziny pieczenia por ułożyć wokół mięsa i zanurzyć w sosie pieczeniowym. Pieczeń dopiec około 1/2 godziny.

Składniki:

  • 80 dag łopatki wołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 10 dag stopionego masła
  • 1/8 l bulionu mięsnego
  • 4 cienkie pory

Źródło: Kuchnia Polska 2009

Share.

Leave A Reply