Przepis na łopatkę wołową z porem
Opis:
- Mięso przekłuć w jednakowych odstępach ostro zakończonym nożem i naszpikować pokrojonym w słupki czosnkiem, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem.
- Na głębokiej patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na brązowy kolor, po czym przełożyć ja do brytfanny, dodać bulion mięsny, przykryć, wstawić do gorącego piekarnika (180-190oC), po 10 minutach zmniejszyć ogień do 150oC.
- Por oczyścić, przeciąć aż do jasnej części, opłukać, pokroić na kawałki długości 6 cm i smażyć 5 minut na stopionym maśle.
- Po upływie 1 i 1/2 godziny pieczenia por ułożyć wokół mięsa i zanurzyć w sosie pieczeniowym. Pieczeń dopiec około 1/2 godziny.
Składniki:
- 80 dag łopatki wołowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 10 dag stopionego masła
- 1/8 l bulionu mięsnego
- 4 cienkie pory
Źródło: Kuchnia Polska 2009