Przepis na kalarepki nadziewane
Składniki:
- pół ugotowanego kurczaka
- 8 kalarepek równej wielkości
- 2 dag boczku
- 1 jajo
- łyżka śmietany
- sól
- cukier
- łyżka masła
- łyżka tartej bułki
- 2 łyżki tłuszczu do polania
Opis:
- Mięso oddzielić od kości i drobniutko posiekać.
- Kalarepki obrać, wierzchnią część odciąć, z dolnej wydrążyć miąższ i posiekany dodać do mięsa.
- Wydrążone kalarepki gotować 5 minut w osolonej i ocukrzonej wodzie, po czym wyjąć i położyć otworem do spodu, aby ociekły z wody.
- Boczek posiekać, wymieszać z mięsem, wbić jajko, dodać śmietanę, tartą bułkę i osolić do smaku.
- Tak przygotowanym farszem nadziać kalarepki, przykryć odciętą częścią, podlać wodą, dołożyć łyżkę masła i dusić do miękkości na wolnym ogniu. ( ok. 20 min. )
- Przed podaniem polać tłuszczem. Podawać z kromkami bułki.