Mięso na święta Wielkanocne: Kotlety z dzika

0

Przepis na kotlety z dzika

Składniki:

  • 80 dag schabu z młodego dzika
  • 8 dag tłuszczu
  • sól
  • 3 dag mąki
  • 1 jajo
  • 8 dag tartej bułki

Opis:

  1. Bułkę namoczyć  w wodzie, odcisnąć.
  2. Mięso oddzielić od kości, błon i ścięgien, pokrajać na kawałki.
  3. Mięso i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól i pieprz. Bardzo starannie wyrobić.
  4. Z masy mięsnej uformować zwilżonymi w wodzie rękami 8 kul, które  należy otoczyć w mące lub bułce.
  5. Spłaszczyć i przy pomocy noża nadać kotletom owalny kształt.
  6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu, na ciemno złoty kolor.
  7. Dosmażyć na brzegu płyty lub wstawić na kilka minut do piekarnika.
  8. Ułożyć na podłużnym półmisku.
  9. Podawać z ziemniakami lub makaronem i zieloną sałatą.
Share.

Leave A Reply