Przepis na kotlety z dzika
Składniki:
- 80 dag schabu z młodego dzika
- 8 dag tłuszczu
- sól
- 3 dag mąki
- 1 jajo
- 8 dag tartej bułki
Opis:
- Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
- Mięso oddzielić od kości, błon i ścięgien, pokrajać na kawałki.
- Mięso i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól i pieprz. Bardzo starannie wyrobić.
- Z masy mięsnej uformować zwilżonymi w wodzie rękami 8 kul, które należy otoczyć w mące lub bułce.
- Spłaszczyć i przy pomocy noża nadać kotletom owalny kształt.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu, na ciemno złoty kolor.
- Dosmażyć na brzegu płyty lub wstawić na kilka minut do piekarnika.
- Ułożyć na podłużnym półmisku.
- Podawać z ziemniakami lub makaronem i zieloną sałatą.