Przepis na kotlet wieprzowy z ziołami
Opis:
- Kotlety umyć, osuszyć. Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki rozmarynu oberwać z gałązki i posiekać. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i rozetrzeć ze szczyptą soli.
- Do miseczki wlać olej i wymieszać z sokiem cytrynowym, skórką cytrynową, czosnkiem, cebulą, rozmarynem, szczyptą suszonych ziół prowansalskich, solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Przygotowaną marynatą posmarować kotlety z obu stron i wstawić do lodówki na godzinę. Kotlety naciąć kilkakronie na brzegach, przecinając otaczający je tłuszcz, by nie zwijały się podczas pieczenia. Opiekać na ruszcie z każdej strony ok. 10 minut. W trakcie pieczenia smarować marynatą.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kością (po 15 dag)
- mała cebula
- 6 ząbków czosnku
- cytryna
- 100 ml oleju
- gałązka rozmarynu
- suszone zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Żródło: Pani domu – kalendarz 2004