Kotlet wieprzowy z ziołami

0

Przepis na kotlet wieprzowy z ziołami

Opis:

  1. Kotlety umyć, osuszyć. Cytrynę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Listki rozmarynu oberwać z gałązki i posiekać. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i rozetrzeć ze szczyptą soli.
  2. Do miseczki wlać olej i wymieszać z sokiem cytrynowym, skórką cytrynową, czosnkiem, cebulą, rozmarynem, szczyptą suszonych ziół prowansalskich, solą i świeżo mielonym pieprzem.
  3. Przygotowaną marynatą posmarować kotlety z obu stron i wstawić do lodówki na godzinę. Kotlety naciąć kilkakronie na brzegach, przecinając otaczający je tłuszcz, by nie zwijały się podczas pieczenia. Opiekać na ruszcie z każdej strony ok. 10 minut. W trakcie pieczenia smarować marynatą.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością (po 15 dag)
  • mała cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • cytryna
  • 100 ml oleju
  • gałązka rozmarynu
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Żródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply