Przepis na kaczkę z wiśniami
Składniki:
- duża kaczka
- słoik kompotu wiśniowego
- szklanka czerwonego wina
- szczypta pieprzu, majeranku i tymianku
- ząbek czosnku
- sól
- łyżeczka masła
- łyżeczka mąki
- kawałek świeżej skórki pomarańczowej lub utartej suszonej
- pół szklanki rosołu
- trochę oliwy
Opis:
- Sprawioną kaczkę umyć, włożyć na chwileczkę do wrzątku, a zaraz potem do zimnej wody.
- Osuszyć ściereczką, natrzeć ziołami i pieprzem, solą i skórką pomarańczową.
- Posmarować oliwą przy użyciu pędzelka.
- Podlać niewielką ilością rosołu i wstawić do piekarnika.
- Piec około półtorej godziny, podlewając sosem, który się wytworzył.
- Przed końcem pieczenia posmarować tuszkę masłem, aby skórka była rumiana.
- Owoce wiśni odsączyć z kompotu, zalewę wymieszać z częścią sosu do pieczenia i zagęścić na ogniu, dodając mąkę wymieszaną z małą ilością sosu.
- Dodać wino i kawałek masła.
- Kaczkę po upieczeniu obłożyć wiśniami i polać gorącym sosem.
- Podawać z frytkami.