Kaczka z pomaranczami na zimno

0

Przepis na kaczkę z pomarańczami na zimno

Składniki:

  • kaczka
  • 6 łyżek oliwy
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki koniaku
  • 2 cytryny
  • 4 pomarańcze
  • główka sałaty
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Opis:

  1. Tuszkę kaczki umyć, osuszyć, podwiązać nogi i skrzydła, natrzeć drobno utartą skórką pomarańczową.
  2. Posmarować oliwą, posypać gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  3. Upiec w piekarniku.
  4. Rodzynki umyć i namoczyć w koniaku.
  5. Upieczoną tuszkę kaczki ostudzić, pokrajać na plastry, ułożyć na półmisku i polać sokiem z cytryny, wymieszanym z oliwą.
  6. Pomarańcze obrać ze skórki, pokrajać w plasterki i przełożyć nimi mięso.
  7. Po bokach półmiska ułożyć umyte listki sałaty.
  8. Posypać cały półmisek nasączonymi rodzynkami.
Share.

Leave A Reply