Przepis na kaczkę z pomarańczami na zimno
Składniki:
- kaczka
- 6 łyżek oliwy
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki koniaku
- 2 cytryny
- 4 pomarańcze
- główka sałaty
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Opis:
- Tuszkę kaczki umyć, osuszyć, podwiązać nogi i skrzydła, natrzeć drobno utartą skórką pomarańczową.
- Posmarować oliwą, posypać gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- Upiec w piekarniku.
- Rodzynki umyć i namoczyć w koniaku.
- Upieczoną tuszkę kaczki ostudzić, pokrajać na plastry, ułożyć na półmisku i polać sokiem z cytryny, wymieszanym z oliwą.
- Pomarańcze obrać ze skórki, pokrajać w plasterki i przełożyć nimi mięso.
- Po bokach półmiska ułożyć umyte listki sałaty.
- Posypać cały półmisek nasączonymi rodzynkami.