Przepis na kaczkę w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą
Składniki:
Kaczka w sosie winnym
- 2 piersi z kaczki (po 150 g na porcję)
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz
- 100-150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka galaretki z żurawiny
- odrobina octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka bardzo zimnego masła (opcjonalnie)
Opis:
- Skórę z kaczki naciąć w kratkę. Kaczkę oprószyć posolić, mielonym imbirem i cynamonem. Obsmażyć skórą do dołu na dobrze rozgrzanej patelni około 6-7minut, następnie 1 minutę z drugiej strony. Kaczkę przełożyć do piekarnika na kratkę skórą do góry i piec 7 min w temp 180C.
- Z wytopionego z kaczki tłuszczu przygotować sos: do tłuszczu dodać wino i zredukować do 1/3. Dodać galaretkę żurawinową, doprawić cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt słodkie można zakwasić octem balsamicznym. Gotować aż galaretka się rozpuści i zagęści sos. Jeśli chcemy gładszego i bardziej świecącego sosu, pod koniec można dodać kawałek bardzo zimnego masła.
Składniki:
Kluski z mascarpone
- 200 g mascarpone
- 1 żółtko
- około 100 g mąki pszennej
- sól do smaku
Opis:
- Mascarpone i żółtko połączyć, posolić, dodać tyle mąki ile zabierze masa uważając, aby nie było jej za dużo gdyż wtedy kluski będą twarde. Podzielić ciasto na części i formować wałeczki posypując w razie konieczności mąką. Ciąć ostrym nożem co 1 cm. Kluski gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (można je można dodatkowo obsmażyć na powstałym z wytopienia skóry kaczym tłuszczu).
Składniki:
Modra kapusta
- ¼ główki czerwonej kapusta
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 mała cebula
- ½ obranego jabłka
- 3 śliwki kalifornijskie
- 50 g boczku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Opis:
- Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku. Dodać ok 100ml wina. Dusić ok 10-15 min. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. Smażyć ok 3-4 min. Kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić do momentu aż kapusta będzie miękka.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow