Kaczka w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą wg Kingi Paruzel

0

Przepis na kaczkę w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą

Składniki:

Kaczka w sosie winnym

  • 2 piersi z kaczki (po 150 g na porcję)
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz
  • 100-150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka galaretki z żurawiny
  • odrobina octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka bardzo zimnego masła (opcjonalnie)

Opis:

  1. Skórę z kaczki naciąć w kratkę. Kaczkę oprószyć posolić, mielonym imbirem i cynamonem. Obsmażyć skórą do dołu na dobrze rozgrzanej patelni około 6-7minut, następnie 1 minutę z drugiej strony. Kaczkę przełożyć do piekarnika na kratkę skórą do góry i piec 7 min w temp 180C.
  2. Z wytopionego z kaczki tłuszczu przygotować sos: do tłuszczu dodać wino i zredukować do 1/3. Dodać galaretkę żurawinową, doprawić cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt słodkie można zakwasić octem balsamicznym. Gotować aż galaretka się rozpuści i zagęści sos. Jeśli chcemy gładszego i bardziej świecącego sosu, pod koniec można dodać kawałek bardzo zimnego masła.

Składniki:

Kluski z mascarpone

  • 200 g mascarpone
  • 1 żółtko
  • około 100 g mąki pszennej
  • sól do smaku

Opis:

  1. Mascarpone i żółtko połączyć, posolić, dodać tyle mąki ile zabierze masa uważając, aby nie było jej za dużo gdyż wtedy kluski będą twarde. Podzielić ciasto na części i formować wałeczki posypując w razie konieczności mąką. Ciąć ostrym nożem co 1 cm. Kluski gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (można je można dodatkowo obsmażyć na powstałym z wytopienia skóry kaczym tłuszczu).

Składniki:

Modra kapusta

  • ¼ główki czerwonej kapusta
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 mała cebula
  • ½ obranego jabłka
  • 3 śliwki kalifornijskie
  • 50 g boczku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Opis:

  1. Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku. Dodać ok 100ml wina. Dusić ok 10-15 min. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. Smażyć ok 3-4 min. Kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić do momentu aż kapusta będzie miękka.

 

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow

Share.

Leave A Reply