Przepis na hamburger wołowy z grillowanym pomidorem wg Maćka Koźlakowskiego
Składniki:
- 300 g wołowiny bez tłuszczu
- 75 g tłuszczu z mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sos do hamburgerów
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ pęczka koperku
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml passata di pomodoro (sosu pomidorowego)
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka świeżo utłuczonego zielonego pieprzu
- 1 łyżka chrzanu
- 2 bułki hamburgerowe z sezamem
- 4 liście sałaty
- 1 duży pomidor
- 2 plastry sera
- sól, pieprz
Opis:
- Mięso oraz tłuszcz mielimy maszynką w stosunku 80/20. Obieramy cebulę i również mielimy (1/2 szt.), dodajemy kilka łyżek zimnej wody oraz musztardę. Doprawiamy sosem do hamburgerów, solą oraz pieprzem, odstawiamy. Przygotowujemy sosy: szczypiorek i koperek opłukujemy, osuszamy i drobno kroimy. Mieszamy z połową jogurtu naturalnego, doprawiamy pieprzem i solą. Do passata di pomodoro dodajemy kapary, przyprawiamy zielonym pieprzem. Do pozostałej części jogurtu dodajemy chrzanu, doprawiamy pieprzem i solą. Z przygotowanego wcześniej mięsa formujemy dwa grube (ok. 2 cm) hamburgery. Mięso ugniatamy w dłoniach tak, aby miało zwartą strukturę, a następnie układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Obsmażamy równomiernie z obu stron około 6-7 min (w zależności od rodzaju mięsa). Mięso powinno być w środku lekko czerwone/różowe . Kiedy mięso grilluje się, pomidora i cebulę kroimy w grube plastry i grillujemy przez chwilę na patelni. Ser podgrzewamy na patelni, a następnie układamy go na wysmażonym hamburgerze. Bułkę przecinamy na pół, grillujemy przez chwilę. Na bułce układamy grillowane pomidory i cebulę, następnie mięso oraz sałatę. Układamy na talerzu, serwujemy z sosami (najlepiej w hamburgerze, a nie obok niego).
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/maciek-kozlakowski-hamburger-wolowy-z-grillowanym-pomidorem,65415.html