Gulasz z wędlin i papryki

0

Przepis na gulasz z wędlin i papryki

Opis:

  1. Słoninę i obraną cebulę pokroić w kosteczkę. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kostkę o grubości 2 cm. Paprykę umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć zgrubienia i nasiona, pokroić w duża kostkę. Pomidory sparzyć wrzącą wodą. Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę.
  2. Na silnym ogniu stopić słoninę, tak aby zrobiły się skwarki. Dodać wędliny oraz cebulę i smażyć stale mieszając. Dodać przyprawy, cukier, pomidory, Dusić pod przykryciem na słabym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodać pokrojoną paprykę i dusić przez następnym 5 minut.
  3. Przed podaniem doprawić solą, dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. Podawać z ryżem, makaronem lub z chlebem.

Składniki:

  • 5 dag słoniny
  • 10 dag cebuli
  • 50 dag wędlin
  • 2 zielone papryki
  • 50 dag pomidorów
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta cukru
  • sól
  • 1/8 l kwaśnej śmietany

Źródło: Kuchania Polska 2009

Share.

Leave A Reply