Przepis na gulasz z Siedmiogrodu
Składniki:
- 75dag mięsa wieprzowego bez kości
- 3 duże cebule
- 1 łyżeczka estragonu
- pieprz
- 2 pomidory
- 2 zielone strąki papryki
- 3 łyżki oleju
- sól
Opis:
- Mięso pokroić na cienkie paseczki.
- Pomidory obrać ze skórki, paprykę i cebulę pokroić na plasterki.
- Podsmażyć cebulę na rozgrzanym tłuszczu na dużym ogniu.
- Dodać pokrojone mięso, gdy się lekko podsmaży, przyprawić solą i pieprzem.
- Następnie dorzucić paprykę i pomidory, dolać szklankę wody, dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- Jeżeli woda wyparuje, uzupełnić ją.
- Na samym końcu przyprawić estragonem.
- Podawać z kluskami leniwymi, które w oryginalnej wersji węgierskiej przyrządzone są z serem owczym.
Źródło: Kalendarz zdzierany