Gulasz z Siedmiogrodu

0

Przepis na gulasz z Siedmiogrodu

Składniki:

  • 75dag mięsa wieprzowego bez kości
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżeczka estragonu
  • pieprz
  • 2 pomidory
  • 2 zielone strąki papryki
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Opis:

  1. Mięso pokroić na cienkie paseczki.
  2. Pomidory obrać ze skórki, paprykę i cebulę pokroić na plasterki.
  3. Podsmażyć cebulę na rozgrzanym tłuszczu na dużym ogniu.
  4. Dodać pokrojone mięso, gdy się lekko podsmaży, przyprawić solą i pieprzem.
  5. Następnie dorzucić paprykę i pomidory, dolać szklankę wody, dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  6. Jeżeli woda wyparuje, uzupełnić ją.
  7. Na samym końcu przyprawić estragonem.
  8. Podawać z kluskami leniwymi, które w oryginalnej wersji węgierskiej przyrządzone są z serem owczym.

Źródło: Kalendarz zdzierany

Share.

Leave A Reply