Przepis na Dydki w zielonej kąpieli wg Aleksandry Jaźwiec
Składniki:
• 4 piersi kurczaka
• 2 opakowania świeżego szpinaku 2 x 250 g lub mrożonego około 400- 450g
• 1 opakowanie sera gorgonzola (ok. 100 g)
• 350 ml śmietanki 30 % lub 36 % tłuszczu
• 1 kg marchewki
• opakowanie ryżu basmati
• sól, pieprz
• łyżka masła
• 3 ząbki czosnku
• bulion warzywny
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka dzielimy i delikatnie rozbijamy, zachowując podobną grubość. Oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy. Następnie na patelni roztapiamy masło z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy umyty szpinak. Może być mrożony, zmiksowany. Świeży podsmażony szpinak miksujemy na niezbyt gładką masę. Następnie dodajemy opakowanie śmietanki i ser. Na bardzo małym ogniu odparowujemy, aż sos zgęstnieje. Mięso obtaczamy w mące i smażymy do zrumienienia. Marchewkę gotujemy w bulionie, następnie miksujemy na gładką masę i doprawiamy masłem, solą i pieprzem. Mięso podajemy z ryżem i purée z marchewki.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-aleksandry-jazwiec-3-edycja-warszawa,67641,1.html