Kolacja Wielkanocna: Duszony węgorz

0

Przepis na duszonego węgorza

Składniki:

  • 1 kg węgorza
  • 5 dag cebuli
  • 10 dag włoszczyzny
  • 2 dag mąki
  • 0,25 l śmietany
  • sól
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • cytryna

Opis:

  1. Warzywa oczyścić, opłukać, obrać, zalać wodą.
  2. Ugotować 1/2 l wywaru, osolić i ostudzić.
  3. Rybę sprawić, opłukać, odfiletować, zdjąć skórę, pokrajać na mniejsze porcje, włożyć do wywaru z włoszczyzny.
  4. Dusić na bardzo słabym ogniu przez ok. 25 minut.
  5. Gdy ryba jest miękka, podprawić śmietaną z mąką, osolić, zagotować.
  6. Wsypać siekany koperek.
  7. Wyłożyć na głęboki półmisek.
  8. Podawać z ziemniakami, kaszką krakowską, surówką z warzyw.
Share.

Leave A Reply