Przepis na duszonego węgorza
Składniki:
- 1 kg węgorza
- 5 dag cebuli
- 10 dag włoszczyzny
- 2 dag mąki
- 0,25 l śmietany
- sól
- 2 łyżki siekanego koperku
- cytryna
Opis:
- Warzywa oczyścić, opłukać, obrać, zalać wodą.
- Ugotować 1/2 l wywaru, osolić i ostudzić.
- Rybę sprawić, opłukać, odfiletować, zdjąć skórę, pokrajać na mniejsze porcje, włożyć do wywaru z włoszczyzny.
- Dusić na bardzo słabym ogniu przez ok. 25 minut.
- Gdy ryba jest miękka, podprawić śmietaną z mąką, osolić, zagotować.
- Wsypać siekany koperek.
- Wyłożyć na głęboki półmisek.
- Podawać z ziemniakami, kaszką krakowską, surówką z warzyw.