Przepis na czarcie zrazy
Składniki:
- 1kg wieprzowiny lub baraniny
- 20dag boczku
- 2 małe cebule
- jagody jałowca
- pieprz, sól
- listki laurowe
Opis:
- Mięso pociąć w plastry, zbić dobrze tłuczkiem i moczyć w serwatce 2 godziny, po czym osuszyć ściereczką.
- Każdy plaster mięsa posypać solą i pieprzem, położyć talarek cebuli, 2 jagody jałowca, listek laurowy i przykryć identycznej wielkości plastrem boczku lub słoniny.
- Zwinąć szczelnie w wałek, przekłuć metalowym prętem lub drewnianym patyczkiem.
- Czarcie zrazy piec w piekarniku, układając je na siatce lub blasze.
- Podaje się je z pieczywem, pieczonymi lub smażónymi ziemniakami, główkami marynowanej cebulki.
Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka