Czarcie zrazy

0

Przepis na czarcie zrazy

Składniki:

  • 1kg wieprzowiny lub baraniny
  • 20dag boczku
  • 2 małe cebule
  • jagody jałowca
  • pieprz, sól
  • listki laurowe

Opis:

  1. Mięso pociąć w plastry, zbić dobrze tłuczkiem i moczyć w serwatce 2 godziny, po czym osuszyć ściereczką.
  2. Każdy plaster mięsa posypać solą i pieprzem, położyć talarek cebuli, 2 jagody jałowca, listek laurowy i przykryć identycznej wielkości plastrem boczku lub słoniny.
  3. Zwinąć szczelnie w wałek, przekłuć metalowym prętem lub drewnianym patyczkiem.
  4. Czarcie zrazy piec w piekarniku, układając je na siatce lub blasze.
  5. Podaje się je z pieczywem, pieczonymi lub smażónymi ziemniakami, główkami marynowanej cebulki.

Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka

Share.

Leave A Reply