Przepis na comber z jelenia, z chutney z czerwonej cebuli, ziemniaki gotowane w maśle wg Miłosza Wyrwicza
Składniki:
- 300 g combra z jelenia
- 300 ml czerwonego, wytrawnego wina do marynaty + 100 ml do chutney
- 1 mała cebula
- 1 anyż gwiazdkowy
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna jałowca
- 3 goździki
- 1 ząbek czosnku
- 6 podłużnych ziemniaków
- 250 g masła (zaw. tłuszczu min. 82%)
- sól, pieprz mielony, pieprz ziarnisty
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 1 mała gałązka tymianku
- 1 seler
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka pasty z trufli
- cukier
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- olej do smażenia
Opis:
- Comber oczyszczamy, marynujemy w winie, z dodatkiem cebuli, anyżu gwiazdkowego, liścia laurowego, jałowca, kilku goździków, czosnku.
- Z ziemniaków wycinamy walce i wkładamy do garnka wyłożonego masłem (ok. 1,5-2cm masła) zalewamy niedużą ilością stopionego masła, dodajemy sól, pieprz ziarnisty, rozmaryn i tymianek. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (można je później jeszcze delikatnie obsmażyć dla zrumienienia).
- Selera kroimy na kawałki i gotujemy w mieszance mleka i śmietany do miękkości, miksujemy z odrobiną mieszaniny mlecznej, w której się gotował. Dodajemy trochę pasty z trufli, doprawiamy solą i pieprzem. Fasolkę gotujemy al’dente w osolonej wodzie (ok. 2,5-3min).
- Przygotowujemy chutney z cebuli: Cebule kroimy w drobne paseczki, podsmażamy na oliwie z dodatkiem cukru, soli i miodu. Dodajemy wino czerwone, gotujemy ok. 30-40 min uzupełniając wino od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy ocet balsamiczny. Cebula powinna się zrobić dość miękka i błyszcząca, powinna też nabrać bardzo intensywnego koloru.
- Comber wyjmujemy z marynaty, osuszamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (temp. 180-200C). Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło. Kroimy na kawałki i serwujemy z przygotowanymi dodatkami.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow