Przepis na budyń z gotowanej wołowiny
Składniki:
- 25dag gotowanej wołowiny
- 4 jaja
- 4dag masła
- łyżka tartej bułki
- koperek lub natka pietruszki
- sól, szczypta startej gałki muszkatołowej
Opis:
- Wołowinę po ugotowaniu z włoszczyzną ostudzić i zemleć w maszynce.
- Żółtko utrzeć z masłem, dodać tartą bułkę, zmielone mięso, posiekaną zieleninę i przyprawy, pianę z białek i ostrożnie wymieszać.
- Wyłożyć masę do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy, formę zamknąć i wstawić do gotowania.
- Gotować 1godzinę.
- Ugotowany budyń podać polany stopionym masłem lub łagodnym sosem koperkowym czy chrzanowym z dodatkiem zielonej sałaty lub sałatki z pomidorów.
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K.Pyszkowska