Budyń z gotowanej wołowiny

0

Przepis na budyń z gotowanej wołowiny

Składniki:

  • 25dag gotowanej wołowiny
  • 4 jaja
  • 4dag masła
  • łyżka tartej bułki
  • koperek lub natka pietruszki
  • sól, szczypta startej gałki muszkatołowej

Opis:

  1. Wołowinę po ugotowaniu z włoszczyzną ostudzić i zemleć w maszynce.
  2. Żółtko utrzeć z masłem, dodać tartą bułkę, zmielone mięso, posiekaną zieleninę i przyprawy, pianę z białek i ostrożnie wymieszać.
  3. Wyłożyć masę do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy, formę zamknąć i wstawić do gotowania.
  4. Gotować 1godzinę.
  5. Ugotowany budyń podać polany stopionym masłem lub łagodnym sosem koperkowym czy chrzanowym z dodatkiem zielonej sałaty lub sałatki z pomidorów.

Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K.Pyszkowska

Share.

Leave A Reply