Auszpik z kury

0

Przepis na auszpik z kury

Składniki:

  • niezbyt tłusta kura ( ok. 1,5 kg )
  • duży pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 3 cebule
  • 5 goździków
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 10 łyżeczek żelatyny (płaskich)
  • 25 dag gotowanej szynki lub chudej miękkiej kiełbasy
  • sól

Opis:

  1. Do 2 l wrzącej wody włożyć obraną i opłukaną włoszczyznę, cebulę, goździki, pieprz, ziele angielskie, pęczek pietruszki.
  2. Gotować przez 30 minut, po czym warzywa usunąć i włożyć dokładnie umytą i podzieloną na porcję kurę.
  3. Gotować do miękkości (ok. 1 godz.), pod koniec osolić. Miękką kurę ochłodzić i usunąć z niej kości i skórę, a mięso pokrajać na niezbyt małe kawałki.
  4. Wywar przecedzić i jeszcze pogotować tak, by nie zostało go więcej niż 1 l.
  5. Wówczas dodać namoczoną w ziemnej wodzie i rozpuszczoną w małej ilości wrzątku żelatynę.
  6. Rosół ochłodzić.
  7. Do naczynia – najlepsza będzie szklana salaterka – nalać wywar do wysokości ok. 1 cm i zaczekać aż zastygnie.
  8. Na tej warstwie galaretki ułożyć kawałki kury i pokrajaną w zgrabne kwadraciki szynkę lub kiełbasę.
  9. Znowu nalać wywaru z żelatyną i zaczekać aż zastygnie.
  10. Ułożyć resztę mięsa.
  11. Naczynie wstawić do lodówki ( najlepiej na noc ) tak, aby całość dokładnie stężała.
  12. Przed podaniem auszpik wyłożyć z salaterki na talerz ( naczynie na chwilę owinąć zwilżoną w gorącej wodzie ściereczką ), przybrać listkami salaty i połówkami jaj na twardo.
  13. Obok w sosjerce podać sos tatarski lub sos witaminowy.
Share.

Leave A Reply