Przepis na farfalle z łososiem
Składniki:
- 200 g łososia wędzonego
- 300 g makaronu typu kokardki
- 400 g śmietany 30%
- 80 g kaparów
- 30 g ostrej papryczki
- 150 ml pomidorów z puszki
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pęczek koperku
- biały pieprz
- sól
- 1/3 szklanki oliwy
Opis:
- Paprykę mieszamy z niewielką ilością oliwy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i pieczemy paprykę w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.
- Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem soli i oliwy.
- Cukinię i ząbek czosnku kroimy w plasterki. Smażymy na patelni na oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryczki. Chwilę dusimy.
- Cebulę kroimy w kosteczkę. Smażymy ją na tej samej oliwie co cukinię i czosnek, które wcześniej przekładamy do innego naczynia.
- Upieczoną paprykę zawijamy w folię aluminiową, aby łatwiej ją obrać później ze skórki.
- Do cebuli na patelni dodajemy pokrojony ząbek czosnku.
- Pomidory siekamy na mniejsze kawałki i wylewamy wraz z zalewą na patelnię i mieszamy.
- Paprykę obieramy ze skórki.
- Do pomidorów na patelni dodajemy śmietanę, doprawiamy ostrą papryczką, dodajemy kapary.
- Obraną paprykę kroimy w kosteczkę, zalewamy odrobiną oliwy i dodajemy posiekany koperek.
- Gdy sos się zagotuje i odparuje, dodajemy plastry łososia.
- Makaron przekładamy na patelnię z sosem.
- Na talerze wykładamy cukinię, układając ją w pierścień, następnie makaron z sosem.
- Dekorujemy kaparami rozwijając je w „różyczki”.
Jeden komentarz
Pingback: • Kilka ciekawych pomysłów na przyrządzenie ryby! - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne