Farfalle z łososiem

1

Przepis na farfalle z łososiem

Składniki:

  • 200 g łososia wędzonego
  • 300 g makaronu typu kokardki
  • 400 g śmietany 30%
  • 80 g kaparów
  • 30 g ostrej papryczki
  • 150 ml pomidorów z puszki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • biały pieprz
  • sól
  • 1/3 szklanki oliwy

Opis:

  1. Paprykę  mieszamy z niewielką ilością oliwy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i pieczemy paprykę w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.
  2. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem soli i oliwy.
  3. Cukinię i ząbek czosnku kroimy w plasterki. Smażymy na patelni na oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem  i odrobiną papryczki. Chwilę dusimy.
  4. Cebulę kroimy w kosteczkę. Smażymy ją na tej samej oliwie co cukinię i czosnek, które wcześniej przekładamy do innego naczynia.
  5. Upieczoną paprykę zawijamy w folię aluminiową, aby łatwiej ją obrać później ze skórki.
  6. Do cebuli na patelni dodajemy pokrojony ząbek czosnku.
  7. Pomidory siekamy na mniejsze kawałki i wylewamy wraz z zalewą na patelnię i mieszamy.
  8. Paprykę obieramy ze skórki.
  9. Do pomidorów na patelni dodajemy śmietanę, doprawiamy ostrą papryczką, dodajemy kapary.
  10. Obraną paprykę kroimy w kosteczkę, zalewamy odrobiną oliwy i dodajemy posiekany koperek.
  11. Gdy sos się zagotuje i odparuje, dodajemy plastry łososia.
  12. Makaron przekładamy na patelnię z sosem.
  13. Na talerze wykładamy cukinię, układając ją w pierścień, następnie makaron z sosem.
  14. Dekorujemy kaparami rozwijając je w „różyczki”.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Kilka ciekawych pomysłów na przyrządzenie ryby! - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply