Domowa lasagne babci Cosanostra wg Stefano Terrazzino

0

Przepis na domową lasagne babci Cosanostra wg Stefano Terrazino

Składniki:

  • 250 dag mielonego mięsa wołowego
  • 250 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 dag szynki
  • dwie cebule
  • dwie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka zielonego groszku
  • mozzarella (według uznania)
  • parmezan (według uznania)
  • papryczka peperoncino
  • masło
  • przecier pomidorowy

Opis:

  1. Cebulę oraz papryczkę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce. Następnie szklimy cebulę, papryczkę i dusimy na maśle z marchewką. Dodajemy mięsa mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy. Następnie dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy płaty makaronu, na które wykładamy przygotowany mięsny farsz. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki szynkę, kawałki mozzarelli. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę makaronu, którą przykrywamy farszem. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia naczynia. Wierzch dania posypujemy startym parmezanem i kawałkami masła. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200˚C przez około 30 – 40 minut.

     

    Lasagne

     

    Składniki:

     

    • 500 g mąki
    • 4 jajka
    • sól

     

    Sposób przygotowania:

     

    Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji i błyszczącej powierzchni. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto a następnie wykrajamy prostokąty o wymiarach około 16 x 8 cm. Tak przygotowanym makaron możemy suszyć przez około godzinę przed gotowaniem. Następnie w garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody i gotujemy w niej płaty ciasta przez kilka minut a następnie odcedzamy i natychmiast wrzucamy do garnka z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie gotowe płaty ciasta wykładamy na ściereczkę i suszymy.

     

    Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-stefano-terrazzino-4-sezon-warszawa,80093.html

Share.

Leave A Reply