Przepis na domową lasagne babci Cosanostra wg Stefano Terrazino
Składniki:
- 250 dag mielonego mięsa wołowego
- 250 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 50 dag szynki
- dwie cebule
- dwie marchewki
- 2 ząbki czosnku
- puszka zielonego groszku
- mozzarella (według uznania)
- parmezan (według uznania)
- papryczka peperoncino
- masło
- przecier pomidorowy
Opis:
- Cebulę oraz papryczkę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce. Następnie szklimy cebulę, papryczkę i dusimy na maśle z marchewką. Dodajemy mięsa mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy. Następnie dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy płaty makaronu, na które wykładamy przygotowany mięsny farsz. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki szynkę, kawałki mozzarelli. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę makaronu, którą przykrywamy farszem. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia naczynia. Wierzch dania posypujemy startym parmezanem i kawałkami masła. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200˚C przez około 30 – 40 minut.
Lasagne
Składniki:
- 500 g mąki
- 4 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji i błyszczącej powierzchni. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto a następnie wykrajamy prostokąty o wymiarach około 16 x 8 cm. Tak przygotowanym makaron możemy suszyć przez około godzinę przed gotowaniem. Następnie w garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody i gotujemy w niej płaty ciasta przez kilka minut a następnie odcedzamy i natychmiast wrzucamy do garnka z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie gotowe płaty ciasta wykładamy na ściereczkę i suszymy.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-stefano-terrazzino-4-sezon-warszawa,80093.html