Przepis na Pieczarki faszerowane żółtym serem
2 – 3 porcje
Składniki:
- 16 średniej wielkości pieczarek lub dużych
- 1 duża cebula
- 200 g żółtego sera (np. goudy)
- 3 jajka
- szczypiorek
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- oliwa z oliwek do smażenia
Opis:
- Myjemy pieczarki. Odcinamy nóżki i delikatnie wyskrobujemy blaszki z kapeluszy, tak aby uzyskać z nich głębsze „miseczki”. Niczego nie wyrzucamy. Nóżki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni i wsypujemy na nią cebulę, nóżki i blaszki pieczarek. Smażymy do momentu odparowania wody z pieczarek.
- Ścieramy żółty ser na tarce.
- Wbijamy 2 jajka na patelnię i mieszamy, tak jak w jajecznicy. Dodajemy starty żółty ser, cały czas mieszając. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką i posiekanym szczypiorkiem.
- Pieczarkowe miseczki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Nakładamy farsz. Całość smażymy na oliwie.
- Serwujemy na ciepło z pieczywem czosnkowym.