Pieczarki faszerowane żółtym serem

0

Przepis na Pieczarki faszerowane żółtym serem

2 – 3 porcje

Składniki:

  • 16 średniej wielkości pieczarek lub dużych
  • 1 duża cebula
  • 200 g żółtego sera (np. goudy)
  • 3 jajka
  • szczypiorek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • oliwa z oliwek do smażenia

Opis:

  1. Myjemy pieczarki. Odcinamy nóżki i delikatnie wyskrobujemy blaszki z kapeluszy, tak aby uzyskać z nich głębsze „miseczki”. Niczego nie wyrzucamy. Nóżki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę.
  2. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wsypujemy na nią cebulę, nóżki i blaszki pieczarek. Smażymy do momentu odparowania wody z pieczarek.
  3. Ścieramy żółty ser na tarce.
  4. Wbijamy 2 jajka na patelnię i mieszamy, tak jak w jajecznicy. Dodajemy starty żółty ser, cały czas mieszając. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką i posiekanym szczypiorkiem.
  5. Pieczarkowe miseczki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Nakładamy farsz. Całość smażymy na oliwie.
  6. Serwujemy na ciepło z pieczywem czosnkowym.
Share.

Leave A Reply