Przepis na garnirowane pieczarki
Opis:
- Jajka wymieszać z solą i pieprzem. Cebulę lub por oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki. Czosnek obrać i natrzeć nim dwie mniejsze formy do zapiekanek (o średnicy 20 cm) lub jedną większą (o średnicy 27 cm), po czym wysmarować ją niewielką ilością masła.
- Grzyby oczyścić, w razie potrzeby opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w cienkie plasterki. W formie ułożyć na przemian cebulę, grzyby i szynkę.
- Powierzchnię zalać jajkiem i posypać wiórkami z masła. Formę wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 170oC. Zapieczoną potrawę posypać posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 10 dag młodej cebulki lub pora
- 15 dag szynki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 50 dag pieczarek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Źródło: Kuchnia Polska 2009