Garnirowane pieczarki

0

Przepis na garnirowane pieczarki

Opis:

  1. Jajka wymieszać z solą i pieprzem. Cebulę lub por oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki. Czosnek obrać i natrzeć nim dwie mniejsze formy do zapiekanek (o średnicy 20 cm) lub jedną większą (o średnicy 27 cm), po czym wysmarować ją niewielką ilością masła.
  2. Grzyby oczyścić, w razie potrzeby opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w cienkie plasterki. W formie ułożyć na przemian cebulę, grzyby i szynkę.
  3. Powierzchnię zalać jajkiem i posypać wiórkami z masła. Formę wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 170oC. Zapieczoną potrawę posypać posiekaną natką pietruszki.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 10 dag młodej cebulki lub pora
  • 15 dag szynki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 50 dag pieczarek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Źródło: Kuchnia Polska 2009

Share.

Leave A Reply