Przepis na zupę leśnych ludzi
Składniki:
- 1 kg różnych grzybów ( kurki, maślaki, koźlaki, prawdziwki )
- pół szklanki oliwy
- 2 cebule
- 3-4 gotowane ziemniaki
- pęczek natki pietruszki
- filiżanka kwaśnej śmietany
- 2 jaja
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 l wody
- 20 dag cienkiej kiełbasy
Opis:
- Grzyby oczyścić z piasku, umyć dokładnie i większe niezbyt drobno pokrajać, a małe zostawić w całości.
- W kociołku podgrzać silnie oliwę, dodać posiekaną cebulę oraz grzyby i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
- Na patelni podsmażyć pokrajaną w kostkę kiełbasę i dodać ją do kociołka.
- Zalać wrzącą wodą i gdy zupa zagotuje się dodać utarte na puree gotowane ziemniaki.
- Po dalszych 10 min. gotowania przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wlać śmietanę i wsypać drobniutko pokrajaną natkę pietruszki.
- Na talerzu dołożyć przekrojone na pół jajo.
- Podawać z kromkami chleba.
Jeden komentarz
Pingback: • W roli głównej: grzyb! - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne