Zupa leśnych ludzi

1

Przepis na zupę leśnych ludzi

Składniki:

  • 1 kg różnych grzybów ( kurki, maślaki, koźlaki, prawdziwki )
  • pół szklanki oliwy
  • 2 cebule
  • 3-4 gotowane ziemniaki
  • pęczek natki pietruszki
  • filiżanka kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 l wody
  • 20 dag cienkiej kiełbasy

Opis:

  1. Grzyby oczyścić z piasku, umyć dokładnie i większe niezbyt drobno pokrajać, a małe zostawić w całości.
  2. W kociołku podgrzać silnie oliwę, dodać posiekaną cebulę oraz grzyby i dusić pod przykryciem ok. 15 min.
  3. Na patelni podsmażyć pokrajaną w kostkę kiełbasę i dodać ją do kociołka.
  4. Zalać wrzącą wodą i gdy zupa zagotuje się dodać utarte na puree gotowane ziemniaki.
  5. Po dalszych 10 min. gotowania przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wlać śmietanę i wsypać drobniutko pokrajaną natkę pietruszki.
  6. Na talerzu dołożyć przekrojone na pół jajo.
  7. Podawać z kromkami chleba.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • W roli głównej: grzyb! - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply