Przepis na szybkie ciasto z mikrofalówki
Składniki:
- 3 jajka
- 6 dkg mąki szymanowskiej
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 3 dkg posiekanych orzechów
- 2 dkg rodzynek lub daktyli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 2 łyżki kefiru
- trochę wody, aby rozmieszać składniki ( ok 2-3 łyżek )
Opis:
- Rozpuścić czekoladę w rondelku, wraz z masłem i wodą.
- Wymieszać dokładnie i przelać od pojemnika, który może być używany w kuchenkach mikrofalowych.
- Oddzielnie wymieszać i dokładnie ubić jajka z cukrem.
- Dołożyć proszek do pieczenia bądź kefir, posiekane orzechy, rodzynki, daktyle.
- Dołożyć przestudzoną rozpuszczoną czekoladę.
- Wszystko umieścić w pojemniku przeznaczonym do kuchenek mikrofalowych.
- Piec około 8 minut w mikrofalówce nastawionej na 850 W. Jeśli można ustawić większą moc czas pieczenia się skraca.
- Udekorować cukrem pudrem lub polewą lukrową bądź czekoladową.
- Najlepiej spożywać na gorąco.