Przepis na szybki deserek
Składniki:
- pomarańcze, tyle sztuk ile potrzebujemy porcji
- serek mascarpone
- kakao
- śmietanka 30%
- wiśnie do przybrania
- laska wanilii
Opis:
- Jeżeli potrzebujemy szybkiego przepisu na pyszny i efektowny deser to zapraszamy do czytania. Potrzebujemy tyle pomarańczy ilu będzie gości, w pierwszym kroku filetujemy je tak, by dokładnie pozbyć się skórki i białych, gorzkawych elementów.
- Musimy uzyskać okrągły kształt pomarańczy bez jakichkolwiek białych i błonowatych elementów, sam miąższ.
- Następnie przygotowujemy krem: do plastikowej miski wlewamy śmietankę 30% i trochę cukru, ubijamy powoli dodając po trochu serka mascarpone. Kiedy uzyskamy gładką masę dodajemy także pokruszoną laskę wanilii.
- W ostatnim kroku dodajemy kakao. Jeżeli ktoś nie przepada za kakaowym kremem może pozostać przy białej wersji.
- Każdą sztukę pomarańczy ozdabiamy na czubku kleksem z kremu formując piękną rozetkę.
- Na sam koniec ozdabiamy wiśnią. Podajemy gościom!