Przepis na szybką i efektowną sałatkę
Składniki:
- ok. 700 g mrożonych lub świeżych brokuł
- 4 jaja
- żółty ser, opcjonalnie migdały
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
Opis:
- Brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Nie możemy ich jednak rozgotować.
- Po odcedzeniu całe różyczki brokuł układamy w naczyniu, najlepiej wybrać płaski talerz.
- Jaja ugotowane wcześniej na twardo kroimy w ósemki i wtykamy w brokuły, tak by były umieszczone pionowo i wystawały ponad brokuły.
- Następnie przygotujemy sos: jogurt, majonez i zioła prowansalskie mieszamy ze sobą dokładnie, tak by grudki przestały być widoczne. Następnie wyciskamy do sosu rozgnieciony czosnek, mieszamy ponownie.
- Tak przygotowaną zalewą przykrywamy jajka i brokuły.
- Przyozdabiamy startym serem lub lekko zarumienionym migdałami.