Sos angielski

0

Przepis na sos angielski

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka owocowej galaretki
  • 1/16 l madery
  • kilka szalotek
  • szczypta papryki
  • 1 kostka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta imbiru

Opis:

  1. Wycisnąć przez sito sok z pomarańczy i cytryny do rondelka.
  2. Natrzeć na kostkę cukru z jednej strony skórkę pomarańczową, z drugiej cytrynową.
  3. Włożyć do rondelka, dodać galaretkę, wino, imbir i paprykę.
  4. Gdy się zagotuje, wrzucić posiekaną szalotkę i nie gotując odstawić.
  5. Wymieszać z musztardą.
  6. Ostudzony sos podawać do zimnego mięsa, przede wszystkim do zimnej pieczeni baraniej lub sarniej.
Share.

Leave A Reply