Przepis na sałatkę z roszponką i pomarańczami
4 porcje
Składniki:
- 100 g roszponki
- kilka liści sałaty strzępiastej lub frisee
- 2 -3 liście radicchio
- 200 g koziego sera ( roladka )
- 2 pomarańcze
- 50 g włoskich orzechów
- 1 łyżka liści mięty
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
Opis:
- Sałaty umyj i osusz.
- Pomarańcze obierz i podziel na kawałki, wymieszaj z sałatą.
- Ser pokrój w plastry, orzechy połam lub grubo posiekaj ( można je delikatnie uprażyć ).
- Sok z pomarańczy, który został na desce wymieszaj z oliwą.
- Sosem polej sałatę.
- Na wierzchu ułóż ser.
- Dodaj orzechy, listki mięty, oprósz pieprzem.
- Wskazówka: kozi ser z powodzeniem można zastąpić serem z błękitną pleśnią.