Przepis na rożki z konfiturą malinową
4 porcje
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag ziemniaków o mączystym miąższu
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki mleka
- 1 torebka proszku do pieczenia
- otarta skórka z jednej cytryny
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 1 litr mleka spożywczego
- 1 torebka budyniu waniliowego ( na 0,5 l mleka )
- 0,5 torebki cukru waniliowego
- 4 łyżki konfitury malinowej
- 2 łyżki ziaren sezamowych
Opis:
- Wyszorować ziemniaki miękką szczoteczką, gotować przez 20 minut w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, opłukać w zimnej wodzie, obrać, dokładnie rozgnieść do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać do ziemniaków. Roztrzepać jajka w mleku, odlać jedną łyżeczkę, resztę wlać do masy ziemniaczanej. Dodać tłuszcz, cukier, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie zagnieść.
- Posypać mąką blat, rozwałkować ciasto na grubość 1 – 2 cm. Wyciąć 8 równych trójkątów. Na środku każdej porcji umieścić konfiturę malinową, delikatnie zwinąć w rożki.
- Posmarować rożki odłożoną masą jajeczną, posypać sezamem. Przykryć blachę papierem do pieczenia, ułożyć na niej ciasteczka, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 175 stopni.
- Utrzeć proszek budyniowy z czterema łyżkami mleka i cukrem. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia, dodać utartą masę,energicznie mieszając. Ponownie zagotować. Wystudzić i przelać do sosjerki. Podawać ciepłe rożki z sosem.