Raki w ostrym sosie

0

Przepis na raki w ostrym sosie

Składniki:

  • 20 raków
  • kawałek marchwi
  • pietruszka
  • seler
  • 1 cebula
  • 1/4 l wina
  • na koniec noża papryki
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 4 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 1 łyżeczka koperku

Opis:

  1. Wrzucić raki na wrzątek, gdy przestaną się ruszać, wyjąć je na miskę.
  2. Przygotować jarzyny, oczyścić i pokrajać drobno wraz z cebulą, dusić pod pokrywą.
  3. Gdy jarzyny będą miękkie, przetrzeć je przez sito.
  4. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać przetarte jarzyny i wino, wymieszać i zagotować, następnie dodać pastę pomidorową, paprykę i koper.
  5. Do tego sosu włożyć obgotowane raki.
  6. Gdyby sos był za mocny, można rozprowadzić go rosołem, po 10 min podać raki z rondlem na stół.
Share.

Leave A Reply