Przepis na raki w ostrym sosie
Składniki:
- 20 raków
- kawałek marchwi
- pietruszka
- seler
- 1 cebula
- 1/4 l wina
- na koniec noża papryki
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 4 dag masła
- 3 dag mąki
- 1 łyżeczka koperku
Opis:
- Wrzucić raki na wrzątek, gdy przestaną się ruszać, wyjąć je na miskę.
- Przygotować jarzyny, oczyścić i pokrajać drobno wraz z cebulą, dusić pod pokrywą.
- Gdy jarzyny będą miękkie, przetrzeć je przez sito.
- Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać przetarte jarzyny i wino, wymieszać i zagotować, następnie dodać pastę pomidorową, paprykę i koper.
- Do tego sosu włożyć obgotowane raki.
- Gdyby sos był za mocny, można rozprowadzić go rosołem, po 10 min podać raki z rondlem na stół.