Polędwiczki wieprzowe w ziołach

2

Przepis na polędwiczki wieprzowe w ziołach

Opis:

  1. Przygotowujemy pastę: łyżkę musztardy, płaską łyżeczkę soli oraz płaską łyżeczkę pieprzu rozcieramy na jednolitą masę.
  2. Obrane z tłuszczu, ścięgien i błon polędwiczki wycieramy wilgotną, skropiona octem ściereczką, kroimy w poprzeczne plastry. Każdy plaster rozbijamy kantem dłoni, smarujemy cienko pasta z obu stron, odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięsne płaty, rumienimy z obu stron, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami. Patelnię szczelnie przykrywamy i trzymamy w ciepłym miejscu przez 10 minut. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone w cienkie piórka cebule, gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w cząstki, wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, całość dusimy do miękkości. Gotowe, bardzo delikatnie oprószamy solą i pieprzem.
  4. Polędwiczki podajemy na wygrzanym półmisku, obłożone jabłkami i cebulą. Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem i z dodatkiem zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym.

Składniki:Polędwiczki wieprzowe w ziołach

  • 3 polędwiczki (około 50 dag każda) – powinno się wykroić z nich 12 cienkich plasterków
  • pikantna pasta do posmarowania mięsa (sól, biały pieprz, musztarda stołowa, sarepska popsuje smak!)
  • łyżeczka ziół prowansalskich roztartych w dłoniach
  • oliwa lub olej
  • 2 cebule
  • 4 kwaskowe jabłka

Uwagi: Moim osobistym, prywatnym zdaniem, polędwiczki były troszkę za 'suche’ – tak wg mnie;)

Źródło: Kuchania Polska 1001 Przepisów

Share.

2 komentarze

Leave A Reply