Przepis na polędwiczki wieprzowe w ziołach
Opis:
- Przygotowujemy pastę: łyżkę musztardy, płaską łyżeczkę soli oraz płaską łyżeczkę pieprzu rozcieramy na jednolitą masę.
- Obrane z tłuszczu, ścięgien i błon polędwiczki wycieramy wilgotną, skropiona octem ściereczką, kroimy w poprzeczne plastry. Każdy plaster rozbijamy kantem dłoni, smarujemy cienko pasta z obu stron, odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce.
- Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięsne płaty, rumienimy z obu stron, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami. Patelnię szczelnie przykrywamy i trzymamy w ciepłym miejscu przez 10 minut. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone w cienkie piórka cebule, gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w cząstki, wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, całość dusimy do miękkości. Gotowe, bardzo delikatnie oprószamy solą i pieprzem.
- Polędwiczki podajemy na wygrzanym półmisku, obłożone jabłkami i cebulą. Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem i z dodatkiem zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym.
- 3 polędwiczki (około 50 dag każda) – powinno się wykroić z nich 12 cienkich plasterków
- pikantna pasta do posmarowania mięsa (sól, biały pieprz, musztarda stołowa, sarepska popsuje smak!)
- łyżeczka ziół prowansalskich roztartych w dłoniach
- oliwa lub olej
- 2 cebule
- 4 kwaskowe jabłka
Uwagi: Moim osobistym, prywatnym zdaniem, polędwiczki były troszkę za 'suche’ – tak wg mnie;)
Źródło: Kuchania Polska 1001 Przepisów
2 komentarze
Bardzo smakowicie wygląda danie na zdjęciu, przepis warty zrobienia, pozdrawiam serdecznie.
Oj, zdecydowanie tak; )